LASBin ja Steelersin paikallisotteluiden tilastot 2013-2016

img_4863

LASBin Facebook- sivuilla liigakauden 16-17 avausderbyn alla julkistettu neljäosainen sarja käsittelee kahden Hämeen suuren salibandyseuran keskinäisiä kamppailuja

OSA 1

LASBin ja Steelersin väliset paikalliskamppailut ovat Hämeessä käsite. Viime kevään finaalisarja oli jotain sellaista, mitä ei välttämättä enää koskaan osu omalle, eikä sinunkaan kohdalle. Tätä hienoa paikallishurmosta kunnioittaakseen tiedotus nostaa tällä viikolla esille historiapaloja ja muita mielenkiintoisia knoppeja LASBin ja Steelersin yhteisestä taipaleesta. Aloitetaan joukkueiden kokonaistilastoilla.

LASB ja Steelers pelasivat ensimmäisen kerran samalla sarjatasolla kaudella 2013-2014 miesten Divarissa. Steelers sijoittui tuolloin sijalle 10 (23 pistettä) ja LASB sijalle 11 (22 pistettä).

Kausi 14-15 oli molemmilta joukkueilta nousujohteinen. Steelers oli runkosarjan ykkönen 42 pisteellä ja LASB kolmas 36 pisteellä. Divarin kautta aikain ensimmäinen play off kevät ei ollut kuitenkaan sotureillemme suotuisa, sillä LASB pullahti ulos puolivälierissä ja Steelers välierissä. Molempien kohtaloksi koitui kuopiolainen SB Welhot.

Kausi 15-16 oli jättipotti. LASB voitti runkosarjan 40 pisteellä ja Steelers oli toinen 39 pisteellä. Molemmat raivasivat tiensä Divarin finaaliin, joka ratkesi Elenia Areenalla viidennessä finaalissa 2600 katsojan silmien edessä. LASB voitti Divarin mestaruuden ja lunasti nousun salibandyliigaan, mutta koska tämä ottelupari on “match made in heaven (or hell)”, päätti salibandyliiga täyttää Erän ja Viikinkien fuusion myötä syntyneen yhden joukkueen tyhjiön Steelersillä. Paikallisotteluiden jatkumisen varmistuttua käsiä hierottiin yhteen paitsi liigan toimistolla Alakiventiellä, myös Hämeenlinnassa ja Lammilla.

Kaikkiaan joukkueet ovat kohdanneet viimeisen kolmen vuoden aikana 12 kertaa. Tilastossa ovat mukana kuusi Divarin runkosarjaottelua, viisi Divarin pudotuspeliottelua sekä Suomen Cupin ottelu kaudelta 2015-2016.

LASB on ollut keskinäisissä otteluissa niskan päällä, sillä se on voittanut kahdestatoista ottelusta kahdeksan. Rataspaidat ovat juhlineet voittoa neljästi. Kausilla 13-14 ja 14-15 joukkueet eivät löytäneet keskinäisissä otteluissa paremmuutta, sillä kummallakin kaudella molemmat voittivat kerran. Kausi 15-16 toi tähän muutoksen LASBin ollessa keskinäisissä otteluissa selvästi parempi. Se voitti runkosarjan molemmat ottelut sekä cupin puolivälierän ja finaalisarjan otteluista 3/5. Viime kaudella otteluvoitot LASBille siis 6-2.

OSA 2

Edellisessä historiapalassa kerrattiin LASBin ja Steelersin edesottamuksia kolmelta viimeiseltä kaudelta, joiden ajan ne ovat pelanneet samalla sarjatasolla. Avataanpa tilastoja hieman tarkemmin.

LASB ja Steelers ovat siis kohdanneet toisensa yhteensä 12 kertaa. Kahdessatoista ottelussa joukkueet ovat tehtailleet yhteensä 138 maalia – keskimäärin 11,5 maalia/ottelu. Nuotta on heilunut siihen malliin, että yleisöllä ei varmasti ole ollut tylsää. Jotain tämän kaksikon tasaisuudesta kertoo se, että maalit jakautuvat suhteessa LASB 71kpl ja Steelers 67kpl.

Otteluista viisi on ratkennut maalin marginaalilla ja näistä viidestä kolme on päättynyt jatkoaikaratkaisuun. Kahden maalin erolla voittaja on löytynyt kuusi kertaa. Vain kertaalleen ero on ollut yli kaksi maalia (3. Divarin finaali 19.3.2016 LASB-Steelers 6-9).

Otteluissa on jaettu yhteensä 113 rangaistusminuuttia – keskimäärin 9 minuuttia ja 25 sekuntia per ottelu. Rangaistusminuutit jakautuvat suhteessa LASB 64min ja Steelers 49min. Suuri osa rangaistuksista on tavallisia kahden minuutin kakkuja (34kpl), mutta sekaan mahtuu myös yksi 5+20min (Julius Aaltonen, Steelers, 29.11. Steelers-LASB), yksi kymppi (Aki Syrjälä, LASB, Divarin 2. Finaali Steelers-LASB 17.3.2016) sekä kaksi viiden minuutin rangaistusta, joista toisen on kärsinyt Syrjälä ja toisen Henri Vilén (LASB). Palataan pelaajakohtaisiin tilastoihin vielä sarjan myöhemmissä osissa.

Ylivoimamaaleja kahteentoista otteluun on kertynyt 16 kpl. LASB on viimeistellyt kuusi ylivoimamaalia, kun Steelersin vastaava saldo on kymmenen osumaa. Kahdesti maalia on juhlittu onnistuneen rangaistuslaukauksen päätteeksi – molemmilla kerroilla Steelersin toimesta. Kun jäähymäärät oikaistaan Aaltosen 20minuutin ja Syrjälän 10minuutin rangaistuksilla, saadaan todelliseksi ylivoima-ajaksi LASBille 29minuuttia ja Steelersille 54minuuttia. LASB on tarvinnut siten yhteen ylivoimamaaliin keskimäärin 4minuuttia ja 50 sekuntia, kun Steelersin lukema on 5min 24s. Alivoimamaaleja kahdestatoista ottelusta löytyy kolme kappaletta, kaikki LASBin viimeistelemiä.

Maalivahtien torjuntoja kolmen viime kauden ajalta on tilastoitu seuraavasti: LASB 266 torjuntaa, Steelers 271 torjuntaa. Tilastot ovat tässäkin suhteessa äärimmäisen tasaiset. LASB- maalivahdit ovat olleet laukauksen tiellä keskimäärin 22,16 kertaa ottelussa ja Steelers- vahdit 22,58 kertaa. Kolmen vuoden otannalla torjuntaprosentit ovat LASB 79,9% ja Steelers 79,2%. Yhdessäkään ottelussa maalivahtia ei ole vaihdettu kesken ottelun.

Ottelun avausmaalin tehnyt joukkue on voittanut otteluista seitsemän. Avauserän jälkeen kuskin paikalla ollut joukkue on ollut lopulta parempi kuusi kertaa ja päätöserään lähtiessä johtanut joukkue on korjannut potin kahdeksassa ottelussa.

OSA 3

Unelmaderbyn muistelut jatkuvat ja tällä kertaa syöksymme pelaajien henkilökohtaisiin tilastoihin.

LASB ja Steelers ovat kohdanneet toisensa liiton virallisissa otteluissa 12 kertaa. Ensimmäinen unelmaderby pelattiin Iittalan kauhujen talossa 29.9.2013 ja viimeisin Elenia Areenalla 25.3.2016.

Paikallishuuman on saanut kokea kaikkiaan 78 eri pelaajaa. Jokaisessa derbyssä mukana olleita on yhteensä 12 kappaletta. LASBin riveistä koko huuman ovat kokeneet Ville Toitturi, Tino Nivala, Heikki Hätönen, Henri Vilén, Miikka Pentikäinen, Aki Syrjälä ja Henri Färlin. Steelers- leiristä jokaisessa ottelussa mukana ovat olleet Tuomas Mikkola, Janne Ijäs, Aleksanteri Ihalainen, Jarno Mäkinen ja Miiro Maunula. Maunula on ollut mukana sekä LASB- (kausi 13-14), että Steelers- (2014-) paidassa.

Tehopisteitä on kirjauttanut kaikkiaan 38 eri pelaajaa, joista maalin makuun on päässyt 32. Derbyjen maalikuningas on Heikki Hätönen 15 osumalla. Myös syöttökuninkaan kruunu painetaan LASB- pelaajan päähän, sillä Tino Nivala on tarjoillut kaikkiaan 13 maaliin johtanutta syöttöä. Paikallisvääntöjen jäähykuningas on Julius Aaltonen 27:llä rangaistusminuutilla.