OTTELUENNAKKO: F-Liiga käyntiin seinäjoella

Huomenna sunnuntaina klo 17 laitetaan seinäjoella pallo keskelle kenttää ja polkaistaan F-liiga käyntiin oranssipaitojen osalta.

Kevät, kesä ja syksy on ollut varsin poikkeuksellista aikaa niin urheilussa kuin elämässä yleensäkin Korona pandemian jyllätessä. Jalkapallon EM-kisat ja joulukuulle suomeen suunnitellut salibandyn MM-kisat siirrettiin suosiolla myöhempänä ajankohtana pelattavaksi. Korona luo toki varjonsa myös nyt alkavan, historian ensimmäisen, F-liiga kauden päälle mutta toivotaan että tautitilanne pysyy suomessa kuitenkin siinä määrin hallinnassa että voimme nauttia maailman kovimmasta salibandysta myös näinä poikkeusaikoina.

LASBin lähtötilanne kauteen

Poikkeuksellinen tämä kausi on myös LASBille joukkueena – tulevalla kaudella oranssipaidoissa ei pelaa enää yhtään taituria jonka selkämyksessä komeilisi salibandya seuraaville varsin tuttu sukunimi ”Kainulainen”. Parhaimmillaan hollolaisveljeksiä viiletti kentällä neljä kappaletta mutta nyt Roopen siirryttyä pelaamaan Sveitsiin on aika näilta osin kääntää sivua.

Joukkueen valmennus uudistui myös osittan kun pääkäskijän roolin otti pitkän linjan LASBilainen Kalle Tyrkäs. Kallen mietteitä joukkueesta ja valmentamisesta voi lukea lisää vaikka tästä salibandyliiton uutisesta.
Sinänsä päävalmentajan vaihtuminen ei ole joukkueelle pelillisesti kovin suuri asia – Kalle vastasi jo viimekaudella pitkälti joukkueen pelitavallisista päätöksistä ja tuleva kausi on niiltä osin jatkumoa edelliseen.

Oranssipaidat ovat asettaneet omaksi tavoitteekseen saman kuin se edelliselläkin kaudella oli – pleijarihin pääsyn. Viimekaudella pudotuspelipaikasta taisteltiin viimeisille kierroksille asti, mutta silti se jäi lopulta todellisuudessa aika kauas. Etenkin edelliskauden alkupuolella joukkueelle sattui muutama harmittava pistemenetys joihin ei tiukassa sarjassa ole yksinkertaisesti varaa mikäli pudotuspeleihin tekee mieli.

Joukkueiden voimasuhteiden muutos

SPV oli antavana osapuolena kesän suurimmassa pelaajasiirrossa kun maajoukkueen ykkösmaalivahti Eero Kosonen päätti karistaa pohjanmaan tomut jaloista ja torjuu palloja jatkossa hämeenlinnan Steelersissä. Muutenkin SPV oli selkeä menettäjä pelaajasiirroissa kun niin ikään maajoukkueesta tuttu Jyrki Holopainen lähti vuolemaan frangeja sveitsiin ja F-liigaan noussut paikalliskilpailija Nurmon Jymy sai houkuteltua kolme SPV pelaajaa riveihinsä.

LASB menetti myös muutaman tärkeän pelaajan kun aiemmin mainittu Roope Kainulainen siirtyi Sveitsiin pelaamaan. Myös viimekaudella etenkin maalienteossa kunnostautunut Tomi Jerkku päätti palata kotiseudulleen Poriin. Uusia pelaajia edustuksen ringissä on A-junioreista nostettu Konsta Lehtonen sekä edelleen junnuikäiset Tiitus Salokangas ja Emil Karkulowski.

Joukkueiden harjoituspelit

LASB pelasi harjoituskaudella viisi harjoitusottelua joista voittoon päättyi kaksi (Tiikerit, SaiPa) ja tappioon kolme (Classic, Happee, Oilers). Viimeiseksi harjoituspeliksi kaavailtu Steelers kohtaaminen peruttiin hämeenlinnalaisten korona karanteenin vuoksi.
Harjoituspeleistä etenkin viimeiseksi pelatuksi peliksi jäänyt Oilers-LASB oli oranssipaidoilta varsin mallikasta suorittamista vaikka lopulta Oilersille maalein 5-4 kääntyihin. Valmennuksen mukaan kyseisessä pelissä yhtenä teemana olikin irtipääsy ”harkkapelimoodista” joka onnistui varsin hyvin.

SPV pelasi harjoituskaudella neljä harjoitusottelua voittaen niistä kolme (KrP, Steelers, OLS) ja häviten yhden (TPS). LASBin tapaan joukkueen viimeinen harjoituspeli jouduttiin perumaan korona-altistumisten vuoksi.

Kuinka pelissä käy?

SPV on perinteisesti ollut LASBille haastava vastustaja mutta viimekauden jälkimmäisessä pelissä tammikuussa lahdessa LASB otti kautta-aikain ensimmäisen voittonsa maalein 6-2. Seinäjokisten silloin paikoin opportunistinenkin pelitapa purettiin lahden illassa lopulta melko helposti.

On mielenkiintoista nähdä minkälaisella pelikirjalla SPV tulevaan kauteen lopulta lähtee. Joukkueen vahvuus ei ole aiempina vuosina ollut pallollisessa puolustuspelissä eikä se sitä varmasti ole tälläkään kaudella eli eiköhän melko suoraviivaista hyökkäyspeliä nähdä sunnuntainakin kotijoukkueelta.

Toisaalta, se on varmaa että LASBin pelitapa on jatkossakin kärsivälliseen pallonhallintaan perustuvaa mutta ehkä päävalmentajan vaihtumisen myötä kuitenkin aavistuksen suoraviivaisempaa kuin se muutamana edelliskautena on tavannut olla.

LASBin valmennus kehoitti seuraamaan erityisesti nuoren Joni Puolakan otteita. Harjoituspelit ovat sujuneet kesken olevasta varusmiespalveluksesta huolimatta vahvasti ja nyt kun viimekauden loukkaantumiset on toivottavasti lopullisesti selätetty on Jonilta odotettavissa erittäin hyvä kausi.

 

SPV – LASB ottelua voi seurata Ruutu+ palvelun kautta.