Koljonen ja Salokangas intoa puhkuen maajoukkuekomennuksille, Mäkiselle huonoja uutisia

Tulevina viikkoina olisi normaalitilanteessa ollut edessä salibandyn MM-kotikisat Helsingissä, mutta virustilanteen vuoksi kisat siirtyivät vuodella eteenpäin. Miesten maajoukkue kuitenkin leireilee Eerikkilässä joulukuun alussa ja LASBista mukaan valittiin Perttu Koljonen sekä Miska Mäkinen. Mäkisen maajoukkueleiri kuitenkin menee sivu suun Tiikereitä vastaan pelatun ottelun kolmannessä erässä sattuneen pienen polvivamman vuoksi. Koljonen kuitenkin pääsee edustamaan LASBia leirityksessä.

– Olihan se valinta iso juttu. Jokaisella tosissaan pelaavalla jonkinlainen unelma maajoukkueesta on, vaikkei sitä nyt ihan joka päivä ajattelisikaan. Harva siitä kieltäytyy jos kutsu kohdalle osuu. Hienoa päästä mittaamaan missä mennään, Koljonen kertoo.

Vaikka mies on joukkueen tavoin ennätysvahvan alkukauden pelannutkin, tuli valinta silti hienoisena yllätyksenä.

– En oikeastaan tiennyt, että tässä kohtaa maajoukkue ylipäätään leireilee, siinä määrin puskista soitto tuli. Kuitenkin jos samalla tasolla pystyy kauden vetämään loppuun kuin tähän asti, niin kyllä sitten jo ansaitseekin paikan kokeilemaan isojen poikien peleissä.

Torstaista lauantaihin kestävällä leirillä pelataan leiriryhmän keskinäiset harjoitusottelut perjantai- ja lauantai-iltana. Päivät kuluvat sitten harjoittelun merkeissä. Eerikkilässä on kasassa laaja ryhmä, jotta kasaan saadaan molemmille puolille kolme kentällistä pelaajia.

– Mukava ja tiivis kaksipäiväinen tulee varmasti. Mitä vähän etukäteen saanut tietoa, niin pitkälti pelin ehdoilla mennään. Pari kertaa pelataan täydet kuusikymppiset omalla porukalla vastakkain. Varmasti mieluisa ja vauhdikas leiri tulossa.

Koljosella on kokemusta niin U19-, U23- ja opiskelijamaajoukkueista, mutta aikuisten maajoukkueessa mies on esiintynyt aiemmin vain kertaalleen. Kesällä 2015 alla oli ensimmäinen liigakausi ja tuolloin kutsu puskista vasta tulikin.

– Tosi nuori poika olin silloin vielä. 18-vuotiaana pääsi heti pelaamaan, sai pisteitä ja vastuuta, sinänsä hyvä aloitus liigauralle oli alla. Puskista tuli silti. Silloinkin pärjäsin mukana, mutta en hirveästi peliä edistäviä ratkaisuja pystynyt tekemään. Enemmän mukana menemistä ja pyristelyä se silloin oli. Omilla vahvuuksilla ei vielä pystynyt pelaamaan.

Nyt tilanne on hyvin varmasti toinen. 25-vuotiaan Koljosen nimi komeilee F-liigan pistepörssin viidentenä ja maalipörssin kolmantena, joten tuloksesta leirillä tuskin kukaan yllättyisi. Huomionosoitus maajoukkuejohdolta lämmittää mieltä ja motivoi Koljosta loppukautta kohden entisestään.

– Lisäboostia tekemiseen on tullut jo ennestään koko joukkueelle hyvästä menestyksestä, mutta antaahan tämä vielä lisää henkilökohtaiseen tekemiseen. Kaikin puolin todella positiivinen ja tervetullut juttu!

 

Myös U19-poikien maajoukkue leireilee tällä viikolla ja tähän ryhmään myöhempänä lisäyksenä kutsuttiin mukaan LASBin edustusta sekä A- ja B-junioreita tällä kaudella edustanut Tiitus Salokangas. Maajoukkueen oli tarkoitus pelata alun perin Hämeenlinnan Steelersiä vastaan harjoituspelejä, mutta Steelersin peruttua tulonsa päädyttiin pelaamaan leirin sisäisiä harjoitusotteluita. Näin ollen ryhmää päädyttiin laajentamaan, mikä avasi tilaisuuden Salokankaalle.

– Aika yllätyksenä tuli kutsu, ei ole puhelin kuumana soittoa odoteltu. Kyllä mä tiedän, että osaan pelata säbää, mutta ei näitä maajoukkuehommia ole tavoitteena pitänyt, Salokangas kertoo.

Salokangas on ennenkin ollut mukana nuorisomaajoukkueissa, mutta kutsu vuotta vanhempien leirille oli mieluisa yllätys. Nyt kun mahdollisuus on auennut, se on käytettävä hyväksi.

– Näyttämisen haluja on paljon. En ole vielä saanut oikein näytönpaikkaa aiemmin noilla leireillä, vaikka niitä paljon on pidettykin. Nyt on paikka näyttää mihin pystyy.

Leiri alkaa keskiviikkona ja päättyy lauantaina. Perjantaina ja lauantaina on luvassa leiriryhmän keskinäiset harjoitusottelut, sitä ennen treenataan.

– Aika paljon tuttuja jätkiä mukana, helpottaa se sinne menemistä kun tuntee monia ennestään. Pitkä leirihän tuo on, neljä päivää, ei oikein tiedä mitä siitä odottaa. Vaikea arvioida etukäteen.

Leiri on yksi kevään U19-ikäluokan MM-kisoihin valmistautuvan maajoukkueen päätapahtumista. Vuotta pääikäluokkaa nuorempana Salokangas ei ollut asettanut MM-kisoja kauden tavoitteisiinsa, mutta ei sulje pois niiden mahdollisuutta.

– Ei ole ollut tavoite eikä ole mielessäkään pyörinyt. Ajatuksen tasolla totta tiedostaa, että taso voi riittää sinnekin. Niihin on kuitenkin vielä aikaa.

– Leirivalinta antaa ehdottomasti lisäboostia loppukauteen. On se aina mukava kunnianosoitus saada valinta, tietää ainakin, että omaa tekemistä arvostetaan, Salokangas tuumaa.

Kuvat: Petteri Laine