Otteluraportti: SPV kaatui viime hetken voittomaalilla – “Kertoo voittamisen kulttuurista, joka on pesiytynyt tähän joukkueeseen”

Lahden lauantai-illassa LASB palasi pelikentille liki kolmen viikon tauon jälkeen, kun vieraaksi saapui SPV Seinäjoelta. Koronakaranteeni oli selätetty, mutta harmia virus ei ollut lakannut aiheuttamasta, sillä kokoontumisrajoitusten takia yleisöä ei halliin päästetty. Tärkein, eli voitto, raavittiin siitä huolimatta, kun Joonatan Surakka ratkaisi ottelun kymmenen sekuntia ennen loppua numeroihin 5-4.

– Ehkä tässä ollaan niin hyvällä joulumielellä sitten jo, että peli tänään kulki itsellä, Surakka tiivistää hyvän pelivireensä salaisuuden.

Kotiyleisön kannustuksen puuttuminen oli iso huomioitava seikka jo otteluun valmistautumisessa. Aktiivinen kotiyleisö ja erityisesti äänekäs kannattajapääty ovat auttaneet pelaajia latauksen saamisessa peleihin. Faniklubi oli kuitenkin kantanut kortensa kekoon ja laulanut kannatuslauluja nauhalle ja niitä soitettiin päädystä läpi ottelun.

– Oli se vähän erilaista pelata ilman yleisöä, vaikutti kyllä suoritukseen, vaikeampi oli syttyä peliin. Kyllä se vähän auttoi, että oli edes nauhoitetut kannustukset ja kuului jotain mekkalaa sieltä, Surakka tuumii.

– Ekaa kertaa jouduttiin pelaamaan ilman yleisöä, isoin juttu oli saada joka jätkän lataus kuntoon peliä varten ilman kotiyleisön huikeaa tukea. Se oli isoin tekijä ennen peliä, että ei jätettäisi mitään piippuun vaan saataisi hyvä rähinä aikaan alusta asti. Jollain tapaa onnistuttiinkin, ei me sen takia oltu varovaisia, enemmän se oli pelaamattomuutta ja jännitystä, valmentaja Henri Vilén summaa.

Ensimmäinen erä olikin selkeästi varovainen hidastempoinen. Molemmat joukkueet rakentelivat hitaasti peliä eikä pelissä ollut juuri vauhtia. Avauserässä vierasjoukkue SPV oli paremmin pelin päällä ja erän ainoa maali syntyikin Joni-Arttu Siepin lavasta kun pelaamatta oli reilut viisi minuuttia. SPV käänsi nopeasti hyökkäykseen omasta päästä ja Sieppi pääsi tälläämään Sami Kosken syötöstä keskisektorista. Erätaukosummeri soi LASBin kannalta suotuisasti, kun aivan erän loppuun Juho Repo ja Konsta Haukkala olivat lähellä lisätä johtoa, mutta Santtu Pohjonen onnistui torjumaan.

– Ekassa erässä näkyi se pelaamattomuus, vaikka viikolla treeneissä yritettiin peliosuutta viedä ja vetää kovatempoisempia pienpelejä, että saataisin pelinomaista pienen tilan pallollista peliä aikaiseksi. Tauko näkyi ja osasyy oli ekan erän hitautee. Onneksi selvittiin kuivin jaloin siitä vain maalin tappiossa. Ei se kaverikaan ekassa erässä ihmeellinen ollut, Vilén kertoo.

Toiseen erään kentällä nähtiin jo paljon pirteämpi LASB. Erän alkuun tarjottiin ylivoimatilaisuus, joka käytettiin onnistuneesti Tino Nivalan sivaltaessa pallon verkkoon maalin edestä. Pari minuuttia tästä vieraat olivat jo tuulettamassa maalia, kun pallo pomppi maaliviivalla. Tästä kuitenkin LASB käänsi nopeasti toiseen päähän ja Miska Mäkinen sai kunnian viimeistellä johtomaalin saadessaan mailaa väliin Joonatan Surakan vetoon. Pian tästä myös Surakka maalinsa lopulta sai, kun tämä pääsi sutimaan Miikka Pentikäisen vedon jatkopallon nuottaan. Erän puolivälissä vieraat saivat vielä kavennuksen, kun Jukka-Pekka Pelto-Arvo sai Sami Koskelta syötön maalin takaa ja laukoi vapaasti maalin edestä takanurkkaan.

– Toiseen erään tultiin puolestaan tosi hyvin sisään ja se oli meidän parasta tekemistämme tänään. Tuloksellisesti peli varmaankin ratkesi toiseen erään, Vilén sanoo.

Päätöserään takaa-ajoasemassa lähtenyt SPV tiivisti rivejään erätauolla, kun muun muassa Tupla-paitaa kantanut Sieppi sekä kapteeni Ville-Pertti Kuusela saivat katsoa ottelua vaihtopenkin puolelta. Tiivistys kannatti, sillä SPV pääsi tasoihin erän alkuneljänneksellä Jyrki Holopaisen maalilla. Kahdeksan minuutin pelin jälkeen LASB siirtyi uudestaan johtoon ottelu komeimmalla maalilla. Oranssipaidat olivat juuri selvittäneet alivoiman ja maalivahti Pohjonen ottanut pallon, kun hän linkosi pallon vauhtiin päässeelle Janis Ragovskisille, joka tarjoili toiselle puolelle JP Auroilalle ja tämä tökkäsi yhden käden rystyllä pallon verkkoon.

Vielä vieraat tulivat tasoihin, kun puolustaja Aapo Lokasaari heitti ranteella viivasta saakka vedon kohti maalia ja se upposi maaliin väenpaljouden keskeltä. Pitkään näytti, että Suurhallilla nähtäisiin kauden ensimmäinen jatkoaikaottelu, mutta näin ei käynyt. 15 sekuntia ennen loppua Juuso Keskinen teki hyvän nousun LASBin maalille, mutta laukoi ohitse. Seuranneesta kulmalyönnistä Miikka Pentikäinen heitti pitkän pallon kohti SPV-päätyä ja siellä palloon pääsi Joonatan Surakka. Surakka sai laukauksen aikaan ja se pomppi maalivahti Rasmus Hasun kautta maaliin. Maalin jälkeinen aikalisä ei auttanut, vaan SPV jäi pisteittä.

– Jätkille sanoin kopissa, että ei varmasti ollut kauneinta salibandya tänään eikä voittavimman näköistä, mutta meidän tekemisen perustaso riitti. Tehdään hyvin hommia omaan päähän ja laitetaan palloa sisään riittävällä tehokkuudella. Toki jengi sellaisessa flow-tilassa on, että todella vaikea meitä on voittaa. Huikeaa nähdä se sinnikkyys, kun tullaan viimeisellä minuutilla vielä ohitse useamman kerran tälläkin kaudella. Se kertoo voittamisen kulttuurista, mikä on toivottavasti vähän pysyvämmin tähän joukkueeseen pesiytynyt.

 

Kuva: Juhani Järvenpää.