Otteluraportti: Tärkeät pisteet kuopiolaisilta – Santtu Pohjoselle kauden ensimmäinen nollapeli!

Lahti Energia -areenan sunnuntai-illassa nähtiin loppusummerin soidessa helpottunut lahtelaisnippu, kun LASB sai vihdoin tililleen vuoden 2021 ensimmäisen pistepotin numeroin 8-0. Kotihallissa kaatui tällä kertaa Welhot, jonka verkkoon ladottiin toista kertaa viikonlopun aikana kahdeksan maalia. LASBin väen tunnelmat olivat taiston tauottua vapautuneet.

– Oli helpottava voitto. En tiedä, oltiinko syvissä vesissä, mutta mieli oli matalalla perjantain jälkeen. Tiedettiin, että ei oltu pelattu niin hyvin kuin osataan ja oltiin unohdettu voittavat asiat. Tänään palattiin perusasioihin ja ne toimivat, kapteeni Tuure Ailio sanoo.

– Kolme tappiota tuo aina sellaisia kirveleviä tunnetiloja urheilijoihin ja valmentajiin. Päivän teemana oli pysyä positiivisena koko 60 minuuttia ja pelata hyvä peli. Siinä onnistuttiin hyvin ja sovittiin, että jatketaan positiivisessa maailmassa eteenpäinkin, päävalmentaja Kalle Tyrkäs puolestaan sanailee.

Peli alkoi liki parhaalla mahdollisella tavalla oranssien kannalta, kun Latvian lahja lahtelaiselle salibandylle, Jānis Ragovskis, vei LASBin johtoon jo puolen minuutin pelin jälkeen. Syötön maaliin tarjoili muutenkin pirteää alkuvuotta pelannut Joonatan Surakka. Erän edetessä vieraat pääsivät paremmin ja paremmin mukaan ja LASB oli ajoittain vaikeuksissa. Santtu Pohjonen kotijoukkueen maalilla sai venyä muutamaan tärkeään pelastukseen.

Toisessa erässä LASBille tarjoiltiin mahdollisuuksia pelin ratkomiseen isolla kauhalla, kun Welhot ottivat erän aikana jopa neljä rangaistusta. Ylivoima ei ottanut toimiakseen ja Welhojen alivoima pelasi aktiivista ja uhrautuvaa peliä. LASBin onneksi ylivoiman tehottomuus ei koitunut kohtaloksi, sillä tasakentällisin onnistuttiin sentään kolmesti. Maalareina kunnostautuivat Patrik Laitinen, Joni Puolakka sekä Joonatan Surakka. Welhoillakin oli jälleen omat maalintekotonttinsa, mutta LASB-puolustus kera Pohjosen kesti ne hyvin.

– Toisessa erässä meidän ylivoima oli aika karmeaa ja vastustaja oli hyvin lukenut pois sen mitä me yleensä yritetään. Siihen ei oikein keinoja sitten löydetty. Perjantaina vastaavanlaisissa tilanteissa vähän petti kärsivällisyys, eikä enää jaksettu tehdä hommia. Tänään se riitti paremmin ja saatiin onneksi YV-suman jälkeen palkintoa ja päästiin helpottavalle parin maalin karkumatkalle, Ailio kertaa.

Päätöserässä helähti viimein myös ylivoimalla, kun hiuspantansa sitten perjantain pelin vaihtanut Tino Nivala laukoi pallon suoraan vapaalyönnin  jälkeen verkkoon. Myös kapteeni Tuure Ailio päätti kahden kuukauden maalittoman putkensa ylivoimamaalillaan.

– Ei ole tullut liikaa lyötyä lötöä pussiin, mutta tänään onneksi osui kohdalleen. Monta paikkaa oli ennen sitäkin. Oli vapauttava osuma, ollaan Jessen kanssa tuskasteltu yhdessä, nyt tsempataan vielä Jesseltäkin eläintarha pois harteilta. Veikkaan, että seuraavassa matsissa se lähtee, Ailio hymyilee.

LASB varmisteli voittoaan iskemällä vielä kaksi maalia tyhjään verkkoon, kun Welhot haki rohkeasti kavennuksia ilman maalivahtia. Uhkapeli ei tuottanut kuopiolaisille tulosta, vaan LASB-maali pysyi puhtaana ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Nollapelin lisäksi Santtu Pohjoselle merkittiin syöttöpiste ottelun viimeiseen maaliin ja valittiin LASBin parhaaksi pelaajaksi.

– Jos oli voittavien asioiden laatikossa ollut kansi auki viime peleissä ja osa niistä päässyt karkuun tai sekoittanut laatikon järjestystä, niin tänään se laitettiin kuntoon. Palattiin niihin asioihin, mitä voittaminen tarvitsee. Siinä mielessä hyvä ja vahva esitys, Tyrkäs summaa.

– Eihän häviäminen ikinä kivaa ole. Toivottavasti pelaajat muistavat, kun miettivät tunnetiloja tappion ja voiton jälkeen, että voiton jälkeen on aika paljon kivempaa, niin kannattaa se mieluummin voittaa, hän tiivistää.

Nyt joukkueella on edessä puhdas treeniviikko, kun seuraavan kerran pelataan maanantaina 25.1. Helsingissä EräViikinkien vieraana. Kohtaaminen aloittaa kolmen pelin viikon, jossa vastaan tulee lisäksi sekä Classic että OLS.

– Treeniä vaan ja eteenpäin. Hyvä vaan, että tulee harjoittelun kannalta ehjä viikko ilman pelejä, saadaan arkea hyvin rullaamaan, Tyrkäs valottaa tulevan viikon suunnitelmia.

 

Kuva: Juhani Järvenpää.