Sarjaennakko: LASB haastaa hallitsevat mestarit – “Jos jonain vuonna Classicia haluaisi haastaa, niin se olisi ehdottomasti tämä vuosi”

Seurahistorian ensmmäiset liigatason pudotuspelit käynnistyvät perjantaina, kun LASBin bussi suuntaa kohti Tamperetta puolivälieräsarjan ensimmäiseen osaotteluun Classicia vastaan. Joka toinen päivä pelataan, maksimissaan seitsemän ottelun verran.

Pudotuspeliparivalinnat julkistettiin tiistaina aamupäivällä, eikä tullut suurena yllätyksenä, että runkosarjan voittanut Classic valitsi juuri kahdeksanneksi sijoittuneen LASBin. Oranssien keskuudessa siihen oli jo varauduttu tovin aikaa.

– Hienoa sarjaa odotan, pleijarihengen mukaisesti. Itselläni Divarin playoffeista on jo tovi vierähtänyt ja hyviä muistoja jäi jokaiselta vuodelta. Sitä varten vuosi aina paiskitaan töitä, että näitä pelejä pelattaisiin keväällä. Toivon, että joka jätkä pystyy nauttimaan joka hetkestä tästä eteenpäin, nämä on makeita hetkiä niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolellakin, valmentaja Henri Vilén ennakoi.

 

(Kuva: Esa Takalo)

Vastustaja tutuksi – Tampereen Classic

 

Puolivälierien vastustaja on kovin mahdollinen haaste. Classic on sarjan kestomenestyjä, jonka vitriinistä löytyy neljä viimeisintä jaettua Suomen mestaruutta. Tämänkin kauden runkosarjan voitto meni tamperelaisten nimiin, mutta ei aivan yhtä murskaavasti kuin aiempina vuosina. Joukkue kärsi runkosarjan aikana kaksi tappiota, joista molemmat tulivat viimeisillä kierroksilla, ensin Happeelle ja viimeisessä ottelussa jatkoajalla Tiikereille. Pisteitä kertyi yhteensä 69.

– Kokonaisuutena runkosarjassa vaikka selkeä ykkönen olikin, niin ei ollut ihan niin suvereeni kuin mitä monta vuotta putkeen on totuttu näkemään. Muut jengit ovat nyt nähneet, että nämäkin ovat ihan tavallisia kuolevaisia. Monet ovat pystyneet etenkin runkosarjan lopulla heitä todella hyvin haastamaan. Jos jonain vuonna Classicia haluaisi haastaa, niin se olisi ehdottomasti tämä vuosi, Vilén pohtii.

Kokoonpano kuhisee tähtiä, kuten Classicin kokoonpano yleensäkin. Ykkösketju Sami Johansson, Eemeli Salin, Nico Salo on kylvänyt tuhoa jo pitkään, ja kolmikosta Johansson pokkasi runkosarjan pistepörssin voiton itselleen 74 pisteellään. Keskushyökkääjä Salo on ollut kuitenkin sivussa runkosarjan loppukierroksilla, mutta paluu on todennäköinen pudotuspeleissä. Hänen paikkaansa ykkösen keskellä on pitänyt Ville Lastikka. Puolustuksesta löytyy kokenutta luottoratsua, kuten Juha Kivilehto, Janne Lamminen ja Mikko Leikkanen. 

– Tosi taitavia yksilöitä täynnä, pari kentällistä maajoukkuemiehiä löytyy heidän nipustaan. Hyvin valmennettu pallollinen jengi kruunattuna hyvillä yksilöillä ja sopivilla kätisyyksillä. Kätisyydet natsaavat joka vitjassa, ja sitäkin kautta he pystyvät luomaan tilanteita.

– Jopa maailman paras jengihän sieltä tulee vastaan, Vilén tiivistää.

Etenkin hyökkäyspäässä joukkue on sarjan eliittiä. Siitä kertoo erityisesti tehtyjen maalien määrä, 218, joka on koko sarjan korkein. Oman maalinsa varjelemisen kanssa joukkueella taas on ollut ajoittain ongelmia

– He pelaavat tosi vahvasti hyökkäyspeliä neljällä tai viidellä pelaajalla. Kääntöpuolella siinä on sitten katkon tai riiston tullessa mahdollisuus kääntää nopeasti hyökkäyssuuntaan. Neljällä hyökätessä kun se vastahyökkäyksen mahdollisuus omiin on suurempi, ja me ollaan oltu hyviä juuri nopeissa käännöissä, Vilén analysoi iskun paikkoja.

 

(Kuva: Juhani Järvenpää)

LASBin lähtökohdat ottelusarjaan

 

Pudotuspelipaikka tuli tilille pitkälti syyskauden huippuvireen myötä. Parhaimmillaan LASB majaili jopa sarjataulukon kakkosena, mutta talven heikkojen esitysten myötä loppusijoitus valahti kahdeksanneksi. Vuoden 2021 puolella pelattiin kymmenen ottelua, joista tuloksena oli yhdeksän tappiota ja yksi voitto. Peliesitykset olivat usein sen mukaiset, että tilasto ei ole missään muotoa vääryys.

– Eihän se runkosarja sellainen ollut kuin olisi toivottu. Indians-peli oli jo lupauksia herättävä, ja meininki on ollut hyvää treenitasollakin. En tiedä, oliko pientä ulospuhallusta pelaajilta, kun ensimmäinen kauden tavoite, eli paikka kahdeksan parhaan joukossa, varmistui. Katosi vähän terävin kiima tekemisestä ja oltiin sitten aika haavoittuvaisia sen jälkeen. Pilkahdus paremmasta oli jo Indians-pelissä, se oli kokonaisuutena kohtuullisen ehjä esitys ja pelin sisällä oli paljon hyviä asioita.

Classicin kohtaamiseen on ehditty valmistautua jo tovin aikaa, sillä oli jo pitkään todennäköistä, että sinipaidat vastaan tulevat. Lauantain Indians-pelin jälkeen on ollut aikaa vielä treenata ja hioa peliä kuntoon videoiden avustuksella.

– Videoilta on katseltu Classicin peliä ja käyty läpi niitä paikkoja, mihin halutaan iskeä. Paljon riippuu vastustajasta, kuinka he peliin lähtevät. Classicin puolella näkyy vähän pelitavassa se, että verkko on pöllynnyt aika tavalla omissa, oli vastassa jengi kuin jengi. Aavistuksen maltillisemmin ovat vetäneet runkosarjan lopun, en tiedä onko sitten valmistautumista pleijareihin riskejä minimoimalla. Kaikkeen ollaan valmiina, mitä sieltä ikinä tuleekaan, Vilén kertoo.

Classic lähtee sarjaan valtavana ennakkosuosikkina ja paperilla joukkueen pitäisi olla oranssipaitoja edellä käytännössä jokaisella osa-alueella. Eivät tamperelaiset voittamattomia kuitenkaan ole ja Vilén löytääkin muutaman iskun paikan, joissa LASB voi erityisesti mestareita haastaa.

– Santtu starttaa meillä maalissa ja hän on aivan kärkikassareita tässä maassa, se on ainakin meidän etu. Sitten toivon ja haluan nähdä niin, että me pystytään olemaan nälkäisempi joukkue kentällä. Sen se vaatii, että neljä voittoa pystyttäisiin sarjasta ottamaan. Sitten kääntöpelaaminen yleisesti, ollaan siinä vahvoja ja pystytään niitä tilanteita käyttämään. Pelaa vastustaja miten vaan, niin aina niitä paikkoja ylivoimahyökkäyksiin tulee. Näissä ne vahvuudet piilee meillä ja tässä sarjassa ne toden teolla mitataan.

Mieluisia uutisia tulee myös sairastuvalta, kun jo pitemmän aikaa sivussa olleet Miska Mäkinen ja JP Auroila nähdään huoltojoukkojen sijaan pelaavassa kokoonpanossa. He tuovat valtavan lisän hieman ohuella pohjalla olleeseen kokoonpanoon kauden tärkeimmillä hetkillä. Myös Indiansia vastaan mukaan tullut Matti Korhonen jatkaa kokoonpanossa.

– Miska ja JP starttaa perjantaina, treeneissä ovat olleet pari viikkoa mukana. Runkosarjan lopussa varotoimena olivat vielä sivussa, mutta saadaan sairastuvalta ukkoa riviin nyt. Mukavampi se on lähteä laajemmalla rintamalla. Matti pelasi tosi hyvän pelin lauantaina ja pysyy mukana. (Lauri) Palvailan tilannetta seurataan päivä kerrallaan, katsotaan saadaanko mies vielä pelikuntoon. Ikävästä vaivasta on kysymys, ei pysty kovin pitkälle ennustamaan, Vilén kertoilee.

Entä keitä oranssien kokoonpanosta kannattaa kevään tullen seurata? Löytyykö LASBin riveistä “kevään pelaajia”, jotka erityisesti syttyvät liekkiin kun panokset kovenevat?

– Uskon, että Jesse Arolan johtama ykköskenttä on iskussa. Kärkijätkiltä odotetaan kevääseen syttymistä, joten myös Peke ja Miska varmasti nostavat vielä kevätauringon noustessa tason huippuunsa. Potentiaali on valtava.

– Heitetään tähän vielä Korhosen Matti, olen itsekin Masan kanssa pelannut joskus kevätpelejä pakkiparina, mies on kevään lapsia. Ehkä siitä saadaan pudotuspelien tarinaa luotua, Vilén naurahtaa.

 

Näin pelataan: (neljällä voitolla jatkoon)

Perjantaina 5.3. klo 18.30 Tampere Areena (Ruutu+)

Sunnuntaina 7.3. klo 16.00 Lahti Energia -areena (Ruutu+)

Tiistaina 9.3. klo 18.30 Tampere Areena (Ruutu+)

Torstaina 11.3. klo 18.30 Lahti Energia -areena (Ruutu+)

Tarvittaessa:

Lauantaina 13.3. klo 16.00 Tampere Areena (Ruutu+)

Maanantaina 15.3. klo 18.30 Lahti Energia -areena (Ruutu+)

Keskiviikkona 17.3. klo 18.30 Tampere Areena (Ruutu+)