Vahvistuksia Vantaalta – Janne Jaanus ja Asko Santero oranssipaitaan

LASB on solminut sopimukset kahden Vantaalta saapuvan hyökkääjän kanssa. Keskushyökkääjä Janne Jaanus saapuu Lahteen Tikkurilan Tiikereistä 1+1 -mallisella sopimuksella, oikealta ampuva laitahyökkääjä Asko Santero puolestaan Divarin SB Vantaasta yksivuotisella sopimuksella.

Janne Jaanus

Janne Jaanus on jo kokenut liigapelaaja, sillä pelejä on pelattuna jo 134 runkosarjassa ja 30 päälle pudotuspeleissä. Sentterinä viihtyvä Jaanus tulee itsevarmalla otteella hakemaan johtavan pelaajan paikkaa keskikaistalla.

– Lähden ottamaan isoa roolia LASBista.Täältä otettiin yhteyttä ja vaikutti mielenkiintoiselta tämä Lahdessa meneillään oleva projekti. Vähän uusia tuulia luvassa, kun johtavia pelaajia lähti pois, niin uudelle johtavalle pelaajalle on paikkaa, Jaanus kertoo joukkuevalinnastaan.

– Olen hyvä esimerkillinen pelaaja, yritän omalla tekemisellä näyttää esimerkkiä joukkueelle kentällä. Pallolla pitäisi olla myös aika varma pelaaja ja pallottomana johtaa ketjun toimintaa kentällä, hän kuvailee vahvuuksiaan.

26-vuotias SSV-kasvatti on ehtinyt pelata liigatasolla jo Erän, TPS:n, Indiansin ja Tiikereiden riveissä. Kokemusta on myös Ruotsin SSL:stä Thorengruppenista viime kaudelta muutaman pelin verran, kunnes tie vei tammikuussa loppukaudeksi Tiikereihin. Lahti on miehelle vielä uusi paikka, mutta ensivaikutelma puitteista on hyvä.

– Perjantaina kävin joukkueen treeneissä ja kertaalleen kävin katsomassa paikkoja kaupungilla. En ole aikaisemmin Lahdessa käynyt, ihan kaupungilta  se näytti. On sitä pienemmissäkin paikoissa oltu.

Loukkaantumiset pilasivat toissa kauden ja sen vaikutukset ulottuivat vielä viime kauteenkin. Nyt miehen pitäisi olla kunnossa ja valmiina pelaamaan hyvä kausi.

– Tavoitteena on ehjä kesä ja vahva kausi. Pudotuspeleihin pitäisi myös päästä, viime kausi oli itselle ensimmäinen ilman pleijareita, tuntui vähän oudolta jo helmikuussa alkaa miettiä kesäsuunnitelmia, hän kertoo.

Päävalmentaja Kalle Tyrkkään ensivaikutelma helsinkiläisestä on positiivinen ja tämä uskoo, että miehestä tulee olemaan LASBilaisille iloa.

– Hän tuo meille kokemusta, kun on eri liigoja ehtinyt pelaamaan. Tuo apua sentterisastolle ja hyvää leveyttä. Innokkaan oloinen kaveri sieltä tulee, varmasti iso apu meille, Tyrkäs kuvailee.

Asko Santero

Asko Santero puolestaan on Jaanusta vuotta vanhempi, mutta liigadebyytti on vielä tekemättä. Viimeiset viisi kautta lahtelaislähtöinen Santero on pelannut Divaria HIFK:n, Loviisan Torin ja SB Vantaan riveissä. Divarikentillä mies on ollut tehokas, kun parhaalla kaudella 19-20 syntyi 22 otteluun peräti tehot 26+19=45 ja viime kautta lukuunottamatta kaikilla kausilla ylittänyt piste per peli -tahdin. Lliigavauhtia oli siis otollinen aika päästä kokeilemaan, kun myös viime kauden joukkue SB Vantaa putosi Divarista.

– Divari alkaa olla nähty. Siellä pääsi pelaamaan tosi hyvien pelikaverien kanssa niin Loviisassa, HIFK:ssa kuin Vantaallakin. Nyt on uudet haasteet edessä ja aika mittauttaa itsensä liigatasolla. Loukkaantumiset häiritsivät viime kaudella, nyt kun saa miehen kuntoon, niin pääsee käyttämään koko potentiaalia, Santero kertoo.

Opiskelut veivät lahtelaislähtöisen Santeron pääkaupunkiseudulle, ja ovat pitäneet siellä useamman vuoden. Kiinnostusta on LASBista ollut aiemminkin, mutta nyt opintojen ollessa loppusuoralla aika siirtoon oli kypsä.

– Siviilielämän puolella koulu alkaa tulla päätökseen, niin alkoi olemaan mahdollista päästä Lahteen takaisin ja sitä kautta pelaamaan tänne. Lahtelaisille joukkueille on aina sydän sykkinyt. Täältä kun on kotoisin, niin aina on tullut seurattua Pelicansia, Lahti Basketballia, FC Lahtea ja tietysti myös LASBia. LASBissa on myös tuttuja kavereita ennestään, kokonaisuudessaan oli helppo valinta.

– Olen tyyliltäni vähän erilainen salibandynpelaaja. Jääkiekkotaustaa kun on, niin hyökkäyspäässä ratkaisut voi olla vähän erilaisia kuin mihin puolustajat ovat tottuneet. Tuon siis joukkueeseen taistelua ja hyökkäyspäähän uusia ideoita.

Santero on jo ollut mukana oranssien harjoitusvahvuudessa ja meininki joukkueen sisällä saa mieheltä kiitosta. Joukkueeseen sisään pääsemistä helpottaa varmasti joukkuuesta löytyvä parhaisiin ystäviin lukeutuva JP Auroila. Santero lähtee kautta kohti nöyrästi hakemaan pelipaikkaa pelaavasta kokoonpanosta ja tekemään hommia joukkueelle.

– Sen enempää henkilökohtaisia tavoitteita ei ole kuin päästä pelirytmiin kiinni ja nauttimaan. Henkilökohtaiset tavoitteet tulee sitä kautta, kun murtautuu ensin kokoonpanoon ja omilla teoilla auttaa joukkuetta voittoon. Joukkueena sitten, oli hieno katsoa pudotuspelitaistelua viime kaudella. Pudotuspeleihin lähdetään ja ensi vuonna mennään vielä pidemmälle, Santero paaluttaa.

Valmentaja Tyrkäs puolestaan luonnehtii Santeroa seuraavasti:

– Rightin kaveri ja urheilullinen jätkä. Tehnyt hyviä tehoja Divarissa ja ollaan häntä aiemminkin kyselty meille. Opiskelut ja muut on ollut vähän esteenä siinä, että ei ole pystynyt meidän kelkkaan lähteä aiemmin. Nyt kun opinnot päättyvät, niin pääsee koittamaan liigakentillä pärjäämistä. Mielenkiintoinen kaveri, hyvä potentiaali hänelläkin.

Kuvat: Juhani Järvenpää.